Premiile pentru Inovatie AGRITECHNICA 2019

Comisia independentă de experți desemnată de DLG (Societatea Germană pentru Agricultură) a anunţat câştigătorii premiilor pentru inovație AGRITECHNICA 2019. Dintre cele 291 de înscrieri în cadrul competiţiei, o inovație a primit medalia de aur și 39 de inovații au primit medalii de argint.

Medalia de aur

John Deere Walldorf GmbH & Co. KG (pavilionul 13 standul C40)

Cutia de viteze eAutoPower şi sistemul inteligent e8WD

Inovaţie dezvoltată împreună cu: JOSKIN S.A., Belgia, (pavilionul 4 standul C12)

De mai bine de 20 de ani, la tractoarele agricole se foloseşte transmisia variabilă, fără trepte, cu schimbarea hidrostatic-mecanică a puterii. Pentru acţionări electrice cu putere mare (ventilator, compresor cu aer comprimat/aer condiţionat etc.), pe tractoare sau diferite dispozitive au fost folosite până acum generatoare suplimentare. Cutia de viteze eAutoPower pentru noile tractoare mari 8R de la John Deere reprezintă prima cutie de viteze electro-mecanică, în care, sub aspect tehnic, se renunţă complet la pompa/motorul hidrostatic(ă), folosindu-se două motoare electrice ca servomotor continuu variabil. Motoarele electrice sunt astfel dimensionate, încât nu alimentează numai unitatea, ci pot, suplimentar, să furnizeze până la 100 kW energie electrică pentru consum extern. Devine astfel posibilă electrificarea tractorului/dispozitivelor, ceea ce se dovedeşte a fi util, după cum a putut fi demonstrat prin utilizarea la acţionarea electrică a unui sistem de împrăştiere a gunoiului de grajd, o soluţie dezvoltată împreună cu firma Joskin, cu două axe acţionate electric la distribuitorul de gunoi de grajd Tridem. Pentru tractor, această integrare electrică înseamnă o îmbunătăţire a eficienţei cutiei de viteze şi costuri de întreţinere mai reduse. În plus, fluxurile de energie excedentare din anumite puncte de operare pot fi preluate şi valorificate pentru acţionarea unor componente electrice externe, îmbunătăţind astfel şi eficienţa generală. În cazul în care este folosit cu un echipament tractat, un distribuitor de gunoi de grajd, rezultă, printre altele, o mai bună tracţiune, patinaj mai redus şi o mai bună ghidare pe versanţi laterali.

Medalii de argint

AGCO Deutschland GmbH, Business Unit Fendt

Sistem de automatizare pentru vehicul şi dispozitive în viticultură

Inovaţie dezvoltată împreună cu Braun Maschinenbau (pavilionul 20, standul B14f)

Utilizarea de maşini agricole pentru lucrări în viticultură necesită un nivel ridicat de concentrare în timpul deplasării tractorului. Acesta trebuie condus cu acurateţe, concomitent cu monitorizarea şi controlarea utilajelor ataşate.

Sistemul automatizat dezvoltat de Fendt şi Braun creşte în mod semnificativ performanţele pe suprafeţele viticole, reducând totodată efortul operatorului de pe tractor. Cu ajutorul tehnologiei cu laser sunt înregistrate conturul solului, viţa de vie, aracii etc., transmiterea informaţiilor realizându-se către  tractorul cu ecartament mic  Fendt 200V Vario printr-o interfaţă ISOBUS. De asemenea, este determinată poziţia 3D cu ajutorul unui giroscop, iar pe baza acestor informaţii se asigură menţinerea traseului tractorului şi controlul utilajelor ataşate. Înălţimea şi lăţimea utilajelor montate lateral stânga şi la dreapta, între osii, pot fi controlate independent unul de celălalt, sistemul putând fi utilizat şi pentru operarea laterală cu maşină de mulcit. Astfel, sistemul combinat de control tractor/utilaj simplifică folosirea utilajelor agricole pentru lucrările la sol. Pe lângă reducerea sarcinii pentru operator şi randamente mai ridicate la suprafaţă, operarea precisă a utilajelor mecanice permite şi mai multă precizie în realizarea altor măsuri de protecţie a culturilor.

AGCO International Gmbh

Fendt IDEALDrive

În timpul recoltării, coloana volanului şi roata de direcţie  obstrucţionează vederea asupra zonei de intrare a produselor recoltate, direct în faţa transportorului central, mai ales în condiţii dificile de recoltare. În aceste condiţii, dacă se identifică probleme la direcţia de curgere a produsului recoltat, echipamentul se poate înfunda, generându-se astfel timpi morţi, iar rezultatul va fi o performanţă mai redusă la treierat. Cu Fendt IDEAL Drive, AGCO asigură vederea neobstrucţionată direct în faţa combinei, renunţându-se la braţul de direcţie şi volan. Locul operatorului este echipat cu o cotieră stânga cu joystick. Aceasta integrează toate funcţiile unui braţ de direcţie, de la volan la indicator. Intensitatea comenzilor este invers proporţională cu viteza de deplasare, ceea ce sporeşte siguranţa pe şosea, dacă vehiculul este condus cu până la 40 km/h. Sistemul îndeplineşte cerinţele UE de omologare rutieră. IDEAL Drive este prima maşină agricolă autopropulsată, cu comandă completă prin joystick. Pe lângă o vizibilitate îmbunătăţită, cresc manevrabilitatea şi uşurinţa în utilizare în timpul recoltatului, astfel încât vederea este neobstrucţionată în timpul deplasării pe şosea şi, prin urmare, creşte siguranţa. În ansamblu, această tehnologie contribuie la creşterea eficienţei combinei, la fel ca în domeniul utilajelor pentru construcţii.

Alliance Tire Europe BV Netherlands

398 MPT  – High Speed Flotation Truck Tire

Pneuri pentru camioane agricole de mare viteza

Datorită tehnologiei utilizate pentru angrenare şi şasiu, camioanele agricole sunt proiectate pentru sectorul off-road şi devin din ce în ce mai importante în agricultura şi silvicultura europeană. Până la ora actuală, nu existau anvelope adecvate pentru punţile-spate ale multora dintre aceste vehicule, capabile să reducă la un nivel acceptabil presiunea aerului în teren, asigurând în acelaşi timp şi o viteză de peste 65 km/h pe şosea, concomitent cu creşterea presiunii aerului. Alliance 398 MPT permite acum deplasarea rapidă pe autostrăzi şi şosele de mare viteză, asigurând o foarte bună tracţiune şi o sarcină redusă asupra solului, datorită profilului şi reducerii presiunii interne a pneului pe câmp şi off-road. Structura cu componentă din oţel şi carcasa din oţel asigură o încălzire slabă în condiţii de viteză mare la rulare, concomitent cu siguranţa din timpul deplasării şi adaptarea flexibilă la condiţiile de teren, datorită presiunii interne a pneurilor. Datorită anvelopelor de tipul Alliance 398 MPT, limita dintre terenul arabil şi asfalt este mai permeabilă, ceea ce înseamnă că, prin comparaţie cu tractoarele, tehnologia folosită în cazul camioanelor este mult mai eficientă energetic, iar în cazul transporturilor agricole se poate utiliza partial şi în condiţii modificate, pe câmp.

AMAZONEN-WERKE H. Dreyer

AmaSelect Row

La prăşirea culturilor pe rânduri, se lucrează suprafeţele aflate între rânduri, nu şi suprafeţele longitudinale dintre plante. În prezent, nu se poate asigura prăşirea mecanică în procent de 100%, astfel încât mai este necesară stropirea cu pulverizatoare speciale, cu bandă. Eficienţa celor două modalităţi diferă în funcţie de umiditate. Prăşirea este optimă când nivelul de umiditate este scăzut, iar stropirea produce efecte mai bune, dacă solul prezintă o umiditate corespunzătoare. Sistemul AmaSelect Row permite utilizatorului să comute în orice moment şi fără măsuri de conversie de la aplicarea pe suprafaţă la aplicarea cu bandă, folosind maşină „standard” pe câmp, pentru diferite culturi semănate pe rânduri (sfeclă de zahăr, porumb, cartofi etc.). Corpul duzei (4x) AmaSelect oferă pentru aceasta o posibilitate de control de 50 cm şi poziţii ale duzei la distanţe de 25 cm şi 50 cm, cu control flexibil al fiecărei duze individuale. Acest design unic al corpului duzei este optim pentru lăţimi de 75 cm şi 50 cm fără să fie necesare modificări. În funcţie de lăţimea rândului de culturi, este posibilă echiparea şi programarea unei configuraţii individuale a duzei. La apăsarea unui buton, puteţi trece de la aplicarea benzii la aplicarea suprafeţei obişnuite. Cantitatea dorită de aplicaţie pentru suprafaţă şi aplicaţia web este înregistrată în terminalul de control. Astfel, rata de aplicare este reglată automat la schimbarea unei funcţii şi nu există o supradoză în bandă. Cerinţa de bază pentru aplicarea pe această bandă transportoare cu această metodă este, desigur, semănatul exact al culturii în timpul semănatului cu RTK şi monitorizarea precisă. În plus, se presupune o poziţie optimă a rampei. Într-adevăr, lăţimea de bandă este determinată de distanţa dintre duze şi partea inferioară a fiecărei duze individuale. Cu duzele speciale utilizate aici cu un unghi de pulverizare de 40 de grade, rezultă o lăţime de 25 cm la o distanţă de 35 cm de la sol, care poate varia desigur în funcţie de înălţimea braţului.

În funcţie de distanţa dintre rândurile de plante, se dotează şi programează o configuraţie individuală pentru duze. Printr-o singură apărare de buton, se poate comuta de pe aplicare cu bandă la aplicarea obişnuită, în suprafaţă. În terminalul de ghidare se stochează cantitatea care urmează să fie aplicată în suprafaţă sau cu bandă. Astfel, cantitatea necesară se adaptează automat în cazul comutării pe altă funcţie, deoarece nu apar supradotări în bandă. Condiţia fundamentală la aplicare în bandă este ca semănarea să fi fost realizată cu precizie, folosindu-se RTK şi sistemul de menţinere a direcţiei. Totodată, trebuie fixate în mod optim utilajele pentru stropit, deoarece lăţimea benzii rezultă din distanţa fiecărei duze până la sol. În cazul duzelor speciale, folosite în cazul de faţă, cu un unghi de stropire de 40 cm rezultă – la o distanţă de 35 cm de sol – o lăţime a benzii de 25 cm, care, evident, poate să varieze în funcţie de înălţimea echipamentelor de semănat. În mod tradiţional, stropirea în bandă este combinată cu combaterea mecanică a buruienilor. Prin intermediul AmaSelect este posibilă o decuplare a celor două proceduri, fiecare sistem putând fi exploatat la nivel optim, asigurându-se astfel eficienţa optimă a ambelor sisteme. Per total, costurile cu măsurile fitosanitare pentru culturile pe rânduri sunt reduse în mod semnificativ, fără pierderea eficienţei lor. În felul acesta, scad costurile şi, în acelaşi timp, protejăm mediul.

AMAZONEN-WERKE H. Dreyer

Easy Mix

În scopul utilizării de îngrăşăminte convenabile ca preţ şi pentru a răspândi simultan mai mulţi nutrienţi în proporţiile dorite, îngrăşămintele sunt amestecate într-o mare măsură în mod descentralizat. Cu excepţia unor îngrăşăminte mixte standard, cu un raport de nutrienţi definit şi componente iniţiale definite, nu există aditivi, de felul  tabele de stropire, care permit reglarea optimă a distribuitorului de îngrăşăminte în funcţie de proprietăţile pe care le prezintă amestecul de îngrăşăminte, în special pentru amestecurile de îngrăşăminte realizate descentralizat. În cazul distribuitorului cu două discuri, este posibil ca aplicaţia „EasyMix” de la Amazone să facă posibilă estimarea repartizării diferitelor componente înainte de realizarea amestecului, după ce au fost introduse caracteristicile distribuitorului, lăţimea de lucru şi componentele planificate pentru amestec; de asemenea, poate fi determinată calibrarea optimă a distribuitorului pentru amestecul folosit. Atunci când se determină calitatea preconizată a lucrărilor de distribuire a amestecului, se iau în considerare interacţiunile dintre diferitele componente ale discului de distribuire şi diferitele comportamente la distribuire. Aplicaţia reduce astfel riscul unei distribuţii neuniforme a nutrienţilor ca urmare a componentelor necorespunzătoare ale amestecului, a lăţimii excesive de lucru sau a calibrării eronate pentru distribuirea îngrăşămintelor.

BISO GmbH, Austria

Varioflex 3D

 

Rotaţiile adiţionale ale culturilor cu o proporţie mai mare de leguminoase presupun folosirea unor echipamente de tăiere flexibile pentru recoltare fructelor în apropiere de suprafeţa solului, astfel încât să se obţină cea mai mică pierdere posibilă. Aceste sisteme de tăiere trebuie să fie adecvate pentru cereale şi rapiţă, la fel ca în cazul sistemelor obişnuite, de tăiere cu transportor melcat, cu lungime variabilă a suprafeţei de tăiere. Cu Varioflex 3D, BISO combină pentru prima dată avantajele unui sistem de tăiere flexibil o suprafaţă de tăiere variabilă. Sistemul de tăiere este reglabil pe înălţime, până la 25 cm, contactul sistemului de tăiere cu solul fiind măsurat cu senzorii de forţă din suporţii aşezaţi în formă de paralelogram la platforma de tăiere. Nivelul de presiune la contact poate fi ajustat de la 0 la 50 kg, astfel încât suporţii conectaţi la partea din spate a ramei să ghideze în mod activ sistemul de tăiere pe o suprafaţă neuniformă. Mişcările verticale ale platformei de tăiere variabilă sunt posibile datorită faptului că este construită din plăci de conducere, suprapuse, în formă de solzi. Pentru prima dată, BISO oferă fermierilor un sistem de tăiere  cu reglare activă a barei de tăiere, care poate fi utilizat în locul unei freze convenţionale cu suprafaţă de tăiere de lungime variabilă şi a unei freze flexibile, astfel încât pot fi reduse  costurile.

Claas – Vertriebsgesellschaft GmbH, Germania

CEMOS AUTO Performance

Acest sistem combină performanţa motorului/controlul vitezei de avans la deplasare pentru echipamentele de recoltare.

Puterea motorului şi, prin urmare, performanţa maşinii de recoltat nutreţ au crescut constant în ultimii ani. Puterea totală a motorului asigură recoltarea porumbului şi furajelor (planta îngreagă) cu flux continuu; pentru recoltarea de fân, sunt suficienţi 500-600 CP. În cazul de faţă, puterea „suplimentară” conduce mai ales la un consum suplimentar, ridicat, de motorină. CEMOS AUTO Performance oferă posibilitatea, de a adapta suplimentarul obţinut, prin adaptarea caracteristicilor motorului în funcţie de cerinţele momentului. În practică, şoferul activează sistemul de asistenţă şi selectează mai întâi turaţia motorului,o viteză şi una dintre cele zece caracteristici ale motorului. După ce este activat pilotul automat, utilajul porneşte. Turaţia prestabilită a motorului este preluată direct de maşină şi menţinută la un nivel constant de către sistemul de reglaj automat. Dacă puterea presetată a motorului este prea mare ca urmare a unei recolte scăzute, sistemul trece automat la treaptă de putere mai scăzută, dacă sunt constante viteza de avans şi turaţia motorului. În mod similar, sistemul trece la o treaptă de putere mai mare pe măsură ce creşte cantitatea de material de recoltat. Reglajul automat al puterii motorului reduce din sarcina operatorului (şofer, alt lucrător), astfel încât se economiseşte până la 15% motorină, iar mediul înconjurător este protejat.

Claas – Vertriebsgesellschaft GmbH, Germania

APS Synflow Walker

 

Performanţa combinelor cu scuturător nu mai poate creşte prin mărirea agregatelor de treierat şi separat, deoarece volumul construcţiei şi, în special, lăţimea maşinii sunt limitate. Prin urmare, unitatea tangenţială de trieierat este completată, cel puţin până acum, printr-un tambur de separare în aval de unitatea de treierat ori printr-un tambur de preseparare a acceleratorului din amonte. Fiecare tambur de separare suplimentar contribuie la o mai bună distrugere a paielor, reducând accesul  la coşul de treierat şi separare. Cu ajutorul APS Synflow Walker, Claas combină cele două sisteme de treierat şi separare. Cunoscutului tambur de acceleraţie este urmat de un tambur de treierat, al cărui diametru a fost mărit până la 75,5 cm. În locul tamburului rotativ, un tambur de separare cu un diametru de 60 cm separă bobul rezidual de paie, urmat de tamburul rotativ. În ciuda unghiului de înfăşurare concavă redus al unităţii de treierat, lungimea căii de treierat se măreşte în comparaţie cu modelul anterior. Recoltarea se face astfel mai drept, cu efort mai redus şi cu consum mai redus de paie. Toate turaţiile şi lăţimile de deschidere ale coşurilor sunt sincronizate astfel încât să nu fie necesare ajustări suplimentare; segmentul intens de treierat poate fi activat prin comutator. Pentru prima dată într-un sistem tangenţial, părţile pentru treierat şi cele de separare pot fi deplasate lateral, pentru a reduce în mod considerabil efortul necesar pentru reparametrare. În felul acesta, APS Synflow Walker măreşte performanţa de treierat şi facilitează operarea echipamentului, îmbunătăţind totodată calitatea sistemului de treierat şi separare tangenţial.

Claas – Vertriebsgesellschaft GmbH, Germania

CEMOS Auto Chopping

De multe ori, contra-cuţitul şi bara de frecare nu sunt adaptate la diferitele caracteristici ale paiului, pentru că ar trebui oprită combina în acest scop. Dacă ar fi posibilă adaptarea în timpul exploatării, operatorul nu are parametrii necesare, pentru a efectua optimizarea setărilor în funcţie de obiectivele sale agronomice. Cu CEMOS Auto Chopping, Claas a automatizat pentru prima dată optimizarea setărilor de tocător de paie, în funcţie de soi. Un senzor în transportor măsoară conţinutul de umiditate al paielor. Grosimea stratului de materie primă de pe transportorul înclinat foloseşte tot ca semnal de intrare pentru automat. Setările echipamentului de măcinat se adaptează continuu la condiţiile de recoltare – măcinatul fiind mai intens pe partea suprafeţei unde umiditatea paiului este mai mare. Operatorul manevrează doar un comutator, pentru a indica în ce interval să lucreze echipamentul – respectiv între cea mai bună calitate de tocare şi maximum de eficienţă. În plus, sistemul oferă o funcţie de curăţare şi siguranţă. Dacă nu se măsoară cantitatea transportată, contra-tăietoarea şi baza de frecare sunt mişcate încolo şi încoace atunci când eixstă riscul de supraîncărcare pe termen scurt. Cu CEMOS Auto Chopping, în echipamentul de mărunţit ajunge continuu puterea necesară, în condiţiile unui efort cât mai redus. Spre deosebire de tehnologiile de până acum, se face economie de combustibil, concomitent cui avantajele obţinute pe terenul arabil şi la cultivare.

CNH Industrial Italia SpA, Italia

ISOMAX

Inovaţie realizată împreună cu : OSB AG (pavilionul 11 standul C02), Fliegl Agrartechnik GmbH (pavilionul 04 standul A40), Centrul de competenţe ISOBUS e.V. (pavilionul 27 standul G33)

Una dintre provocările majore în implementarea de noi aplicaţii ISOBUS a constat până acum în costul ridicat pentru hardware, dezvoltarea de software şi deficitul de cunoştinţe al absolvenţilor instituţiilor de cercetare şi educaţie. Pentru dezvoltarea continuă a ISOBUS ca element central, integrat în sistem, din sfera tehnicii agricole, era nevoie de un cadru pentru start-up-uri cu dezvoltări proprii, inovatoare, pretabile pentru punerea pe piaţă, realizate de practicieni, elevi şi studenţi cu cunoştinţe aprofundate în domeniul electronicii. ISOMAX de la AgXtend reprezintă o nouă soluţie pentru viitoarele aplicaţii ISOBUS. Sistemul complet certificat AEF funcţionează indiferent de marcă şi oferă o gamă completă de produse livrabile, de la priză la ECU. ISOMAX poate fi folosit prin orice terminal ISOBUS, permiţând actualizarea echipamentelor mai vechi şi ataşarea acestora la ISOBUS-ul tractorului. Datorită kitului de dezvoltare ISOBUS open source, practicienii experimentaţi, elevii şi studenţii, aflaţi în formare, sau profesioniştii pot crea soluţii conforme cu ISOBUS, individuale, convenabile ca preţ. ISOMAX permite recunoaşterea automată a maşinilor din agregat şi conţine funcţia ISOBUS „TC-GEO”. În felul acesta, nu mai este necesară introducerea manuală a datelor pe ecran, ceea ce permite utilizarea de aplicaţii specifice pentru agricultura de precizie, spre exemplu prin furnizarea dimensiunilor accesoriului care va fi utilizat cu sistemul de direcţie al tractorului. Un senzor MEMS integrat documentează în mod fiabil timpii de lucru şi de deplasare, păstrând în registru orele efectiv lucrate. De asemenea, este posibilă crearea de reţele, cum ar fi de exemplu cu „Fliegl Counter”. ISOMAX oferă noi combinaţii de platforme ISOBUS şi sisteme de senzori, conectate ca parte integrantă a dezvoltării ISOBUS. Datorită costurilor reduse, ISOMAX permite şi firmelor mici să intre în lumea ISOBUS.

ESM ENNEPETALER Schneid-und Mahtechnik GmbH&Co. KG

ESM system biduxX©

Atunci când este necesară o putere de acţionare ridicată, cuțitul dublu prezintă dezavantaje conceptuale, cât şi o sensibilitate mărită la obiecte străine, cerințe de întreținere mai mari și o viteză de lucru limitată. În condiții cadru modificate, cum ar fi pe terenuri cu capacitate redusă de rulare sau în zonele montane, puterea scăzută necesară, greutatea redusă și precizia la tăiere constituie avantaje.

Noul cuțit dublu bidux X se caracterizează prin mai multe detalii interesante și semnificative. Datorită noii geometrii a lamei, contactul dintre lamele superioară și inferioară este semnificativ îmbunătățit, reducându-se astfel atât uzura, cât și deteriorarea la suprafaţa de tăiere. Cu noua geometrie a lamei este posibilă reascuţite în partea superioară, cât şi în cea inferioară a lamei. Datorită suporturilor modificate ale celor două cuțite și a noilor ghidaje de limitare, se reduce considerabil formarea de goluri cauzate de tăiere, astfel încât durata de viață a cuţitelor ascuţite creşte. Un set de cuțite pentru o performanță zilnică reprezintă formula cea nouă și relevantă în cazul cuţitelor duble folosite pentru o intervenţie care să afecteze cât mai puţin mediul.

Cele două puncte forte ale acestui sistem de cosit îmbunătățit în mod semnificativ sunt nutrețul mai curat, care se usucă mai repede, consumul de motorină mai scăzut, mai puţine suprafeţe de iarbă afectate de această operaţiune, pentru că se folosesc tractoare mai mici, pajiști cu creștere mai rapidă și o protecție sporită  întregii faune a pajiştei. Dacă se pune accentul pe sustenabilitate, aceasta este tehnologia adecvată, mai ales că costurile de achiziție sunt la același nivel ca pentru cositorile rotative.

Forigo Roter Italia Srl, Italien

ModulaJet

Foliile din plastic biodegradabile se folosesc de mult timp în cazul culturilor plantate în rânduri. Acoperind spaţiul în care se află şirul de plante, se simplifică combaterea buruienilor, evaporarea apei poate fi redusă, iar încălzirea păturii superioare a solului are efect pozitiv asupra dezvoltării plantelor tinere şi duratei de vegetaţie. În cazul multora dintre sisteme, foliile sunt perforate la semănatul cu semănătoare prin ştanţare sau la scurt timp după aceea, cu elemente mecanice. În felul acsta plantele tinere vor putea străpunge frunza mai târziu, fără să o sfâșie. În mod corespunzător, în aceste perimetre se pot instala buruieni, a căror eradicare să fie  dificilă și costisitoare.

Cu sistemul ModulaJet, Forigo Roter Italia SRL prezintă acum o tehnologie inovatoare pentru plasarea semințelor în sistemele care folosesc folia. Semințele sunt separate pneumatic, accelerate în flux de aer și transportate în sus pentru a fi plantate prin pelicula deja întinsă. Rezultă astfel o gaură foarte mică în folie, deasupra seminței, astfel încât ar fi dificilă instalarea buruienilor. Adâncimea de însămânțare este determinată de intensitatea fluxului de aer, iar densitatea de însămânțare și amplasarea foliei la capătul câmpului sunt controlate electronic. Sistemul este optimizat pentru semințe mari de cereale, cum ar fi porumb sau soia.

Reducerea dimensiunii găurilor în folie reduce în mod semnificativ dezvoltarea buruienilor după ce încep să se dezvolte plantele tinere. În felul acesta, este redus şi efortul necesar pentru întreţinerea culturii.

Gebr. Schumacher GmbH

SmartCut

Odată cu creșterea lățimii de lucru și a vitezei de recoltare a combinei, precum și cu forțe de tăiere variabile pentru culturile de treierat, cresc şi cerințele mecanice pentru acționarea lamei de tăiere și tehnologia tăiatului. Până în prezent s-a recoltat la o viteză constantă de acționare a cuțitului, iar defectele apărute în timpul recoltării puteau fi identificate după zgomot sau tăietura slabă ori blocaje pe bara de tăiere.

Cu tehnologia SmartCut pentru acționări cu cuțite, sunt integrate pentru prima dată în cutia de viteze un senzor pentru unghiul de rotație și unul de cuplu. Senzorul unghiului de rotație măsoară indirect poziția lamei de cosit, iar senzorul forței de rotaţie măsoară forța motrice în poziția respectivă. În felul acesta, SmartCut poate face diferența între forțele de tăiere, frecare și maxime. Acestea din urmă apar atunci când lamele de cuțit se lovesc de corpuri străine sau degete. Forțele de frecare mărite se întâlnesc la degetele îndoite sau lamele de cuțite ori alte defecte. Forța de tăiere depinde de plantă și de viteza de deplasare. Pentru prima dată, SmartCut creează baza pentru reglarea acţionării lamei în funcţie de sarcină. Forța de tăiere măsurată poate fi un semnal de intrare pentru controlerul de debit al combinei.

Cu tehnica SmartCut, este posibilă prevenirea uzurii și depistarea timpurie a defectelor. În felul acesta, se reduc timpul de oprire, precum și costurile de reparație și, deci, costurile variabile de recoltare.

Carl Geringhoff Vertriebsgesellschaft GmbH & Co. KG

Maşina de recoltat porumb Horizon Star III Razor

Sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis) se răspândeşte din ce în ce mai mult în Germania şi este principalul dăunător în toate procesele de recoltare a porumbului. Efectul său dăunător se reflectă în pierderile de calitate şi de la recolte, depunându-se pe ştiulete, precum şi prin infestarea cu fusarii, care poate afecta şi culturile ulterioare de grâu. Pe lângă insecticide şi agenţi biologici, una dintre cele mai importante strategii de combatere este măcinarea completă a cioturilor de porumb, imediat după recoltare, înainte de a prelucra arabilul cu combina, tractorul şi echipamentele de transportare a recoltei. Astfel, este necesară distrugerea cioturilor de porumb direct la maşina de recoltat porumb. Acesta este motivul pentru firma Geringhoff a dezvoltat o maşină de recoltat porumb cu echipament integrat de măcinat, pe baza procedurii Rota Disk, cu două role de cules şi una de tăiat. Acesta este format din rotorul echipamentului de măcinat din spate, situat sub agregatele de recoltare. Pentru distrugerea maximă a tuturor tuplinilor de porumb din mirişte, rotoarele trebuie orientate la cea mai scurtă distanţă de suprafaţa solului. Geringhoff a echipat rama recoltatorului de porumb Horizon Star III Razor cu o articulaţie pivotantă în partea centrală. Zona centrală cu transportorul înclinat al combinei, precum şi cele două zone laterale sunt controlate în profunzime de senzori. Prin urmare, recoltatorul de porumb Horizon Star III contribuie în mod semnificativ la îmbunătăţirea protecţiei culturilor de porumb pentru boabe.

Green Tech A/S, Danemarca

Scorpion reach arm mowers

Controlul paralelismului sau tăierea vegetaţiei neregulate este vechea tehnologie de cosit care necesita pentru modificarea modului de control fie o schimbare a brațului, fie o schimbare complexă a controlului brațului. Prin urmare, nu era posibilă schimbarea tipului de operare pe timpul funcționării.

Cositoarea stabilizatoare din seria Scorpion dispune de ambele opţiuni pentru controlul aparatului de tăiere, ceea ce este relevant pentru utilizare. Operarea în modul paralel permite utilizatorului menținerea unei înălţimi de tăiere constante a unui gard viu, cu un efort fizic redus. În același timp, echipametul cu sistem de braț hibrid permite o funcționare standard flexibilă, capul de tăiere fiind ghidat de șofer de-a lungul suprafeţei de prelucrat neregulate.

Sistemul inovator cu braț hibrid face ușoară trecerea de la un mod de operare la altul, în timpul mersului. Controlul paralelismului permite operatorului să se concentreze mai mult asupra mediului de lucru, ceea ce îmbunătățește siguranța la locul de muncă, pentru că trecerea pe modul manual în mişcare le dă posibilitatea să efectueze anumite lucrări de cosit lângă un gard viu, ceea ce crește productivitatea.

Grimme Landmaschinenfabrik GmbH

SmartView

Tehnologiile cu cameră digitală oferă o gamă largă de opţiuni pentru monitorizarea proceselor, documentare şi, în perspectivă, servicii la distanţă (sprijin/service) în agricultură. ROPA şi Grimme au dezvoltat soluţii inovatoare în domeniu, pentru recoltarea sfeclei şi cartofului. „SmartView” de la Grimme pune accentul pe monitorizarea proceselor la recoltarea cartofilor, ceea ce include utilizarea şi interacţiunea participanţilor de la platforma de sortare şi de pe locul oepratorului. Sistemul are zoom, Live Slow Motion sau setări individuale ale imaginii camerei pe panoul multi touch, aşa încât se asigură o mai bună monitorizare a funcţiilor din fluxul de recoltare sau eliminarea eventualelor reglajelor manuale ale imaginii. Documentarea în imagini inteligentă şi complet automatizată din timpul recoltei de sfeclă este integrată în   R-Connect Portal pentru managementul integrat al fermei şi logisticii şi se află în centrul „R-Connect Monitor” de la ROPA. Imaginile camerei pentru monitorizarea stocului de sfeclă înainte de recoltă, precum şi la banda de descărcare pentru controlul calităţii în timpul recoltei sunt disponibile online, împreună cu alte date ale echipamentului şi despre repartizarea comenzii, permiţând asistarea operatorului şi din afară. Cele două produse reprezintă astfel un prim pas pentru reglarea complet automatizată a maşinilor de recoltare. Pe lângă posibilitatea online de optimizarea a procesului de recoltare online, costurile inutile (de sosire la faţa locului) pot fi economisite în timpul întreţinerii, iar calitatea sfeclei livrate pentru procesare putând fi îmbunătăţită prin modificarea logisticii.

Agrarsysteme Hornung GmbH &cO

Automatic All-Round Strapping Trolley

Legare automată a balotilor pe remorca de transport

Aşezarea atentă la încărcărcare este crucială pentru transportarea baloţilor, dar legarea manuală a chingilor, pentru siguranţa încărcăturii, este riscantă pentru operator și necesită mult timp, iar în timpul recoltării timpul este deosebit de limitat.

Căruciorul allround pentru chingi de la Agrarsysteme Hornung automatizează fixarea corectă a încărcăturilor cu curele, printr-un efort relativ mic, necesitând mai puțin de 60 de secunde în acest scop. Curelele automate de ancorare pot fi poziționate în orice loc pe remorcă. Brațele pivotante pe pereții din față și din spate permit aşezaea chingilor peste încărcătură. După aceea sunt întinse automat. Această metodă de fixare funcționează și în cazul încărcării parțiale și a baloţilor poziționaţi inexact.

În ciuda termenelor stricte, şoferul poate să respecte obligația de asigurare a încărcării, concomitend cu reducerea riscului în timpul fixării, precum şi pentru ceilalţi participanţi la trafic atunci când circulă pe drumurile publice.

Hortech Srl, Italien

VENTUM

Lipsa forței de muncă reprezintă o preocupare crescândă, cu precădere pentru producătorii de legume, unde necesarul de forţă de lucru este foarte mare. La produse, cum ar fi rucola sau salată baby recoltarea se face acum în mare parte mecanizat, dar procesarea și ambalarea sunt încă realizate manual, în unitatea de producţie, constituind o etapă de lucru distinctă şi care necesită mult timp.

Echipamentul autopropulsat VENTUM este prima mașină care combină etapele de recoltare, prelucrare și ambalare într-un singur proces automatizat. După recoltare, produsele sunt transportate către unitatea de prelucrare pe un sistem transportor cu bandă, care funcționează cu viteze diferite. Cu ajutorul acestor echipamente se asigură o distribuire în lungime şi o densitate a produselor corespunzătoare. Corpurile străine și particulele nedorite sunt separate prin curent de aer, la trecerea pe următoarea bandă, într-un spaţiu cu o deschidere de 30 cm. În final, produsele curățate, cântărite și ambalate în lăzi sunt transferate într-un vehicul de transport, totul realizându-se complet automatizat.

Echipamentul autopropulsat VENTUM asigură automatizarea tuturor etapelor de recoltare, prelucrare și ambalare, îmbunătățind în mod semnificativ eficiența și calitatea recoltării. Cultivatorul acestor produse înregistrează astfel o creştere a productivităţii și o reducere a costurilor.

John Deere Walldorf GmbH &Co

Amortizare inteligentă a vibraţiilor pentru presele mari de balotat

Presele mari de balotat permit o densitatea ridicată de transportare şi depozitare a paielor, devenind, prin urmare, foarte importante în agricultură. Cu toate acestea, în condiţii de forţe mari, generate de masă şi presiune, presele mari de baloţi induc vibraţii. care lasă să tremure cabina tractorului puternic şi în mod inconfortabil, ceea ce îl afectează pe operatorul tractorului. Datorită amortizării inteligente a vibraţiilor, acestea sunt eliminate aproape complet pe modelele de tractoare din seria 7R, în combinaţie cu presele John Deere. Pe baza semnalelor senzorilor de accelerare în receptorul GPS şi a altor semnale interne ale tractorului, acţionarea fără trepte este ajustată în funcţie de frecvenţa de excitaţie a presei, astfel încât o modificare periodică în setarea vitezei compensează vibraţiile induse de presă. Nu este nevoie de echipament suplimentar. Pentru sănătatea şi performanţa operatorului de pe tractor, această tehnologie, care a fost dezvoltată special pentru reducerea vibraţiilor active, oferă o uşurare considerabilă.

John Deere Walldorf GmbH &Co

Reglaj proactiv al debitului la combine

Toate reglajele de pe combine reacţionează doar la schimbări ale stării produselor agricole recoltate, când materialul se află în echipamentul de recoltare, în canalul de transport  sau în aparatul de  treierat. În cazul schimbării extreme a condiţiilor de recoltare, cum ar fi poziţii schimbate ale culturilor de recoltat  sau suprafeţe cu goluri şi zone cu buruieni, combina este expusă suprasarcinii sau unei sarcini prea reduse, cu viteze de deplasare care suferă modificări apreciabile. În mod  frecvent, aceste situaţii conduc la dezactivarea regulatorului de debit. John Deere rezolvă această problemă prin reglajul proactiv. Camerele stereo 3D detectează starea recoltei înaintea combinei, la fel ca operatorul de pe combină, acesta având tot un rol proactiv. Înălţimea, orientarea tulpinilor, golurile, urmele lăsate de echipamentele de recoltare, precum şi suprafeţele recoltate sunt detectate şi clasate prin aşa numitul “Machine learning” (“învăţare automată”). În mod suplimentar, sistemul foloseşte datele din modelele de vegetaţie, formate din hărţi ale biomasei, rezultate din imagini satelitare şi alte tehnici. Semnalele camerei şi cele privind biomasa pot fi folosite şi individual. De îndată ce combina începe recoltarea, sistemul calculează modele de regresie din datele de vegetaţie obţinute în timp real şi din datele georeferenţiale. Astfel, condiţiile de recoltare care se regăsesc în faţa combinei sunt la fel de cunoscute ca strategiile stabilite de operator. Combina fuzionează toate valorile senzorilor şi îşi adaptează viteza de deplasare, cât şi setările în funcţie de starea culturilor la faţa locului. Pentru prima oară, combina predictivă funcţionează automat, la fel ca o combină de recoltare, operată de un şofer experimentat şi predictiv. Cu ajutorul acestei tehnologii, John Deere a făcut un mare pas înainte în dezvoltarea automatizării recoltării prin treierat.

John Deere Walldorf GmbH &Co

Pachet de eficienţă pentru combine mari de recoltat

În comparaţie cu sistemele de separare cu scuturători, la combina cu rotor,  este limitată posibilitatea de creştere a performenţelor, ca urmare a volumului acestei maşini agricole. Prin urmare, pentru a creşte performanţa, volumul combinei trebuie utilizat mai eficient, iar ansamblul acesteia trebuie orientat, sub aspect constructiv, spre o eficienţă sporită. Este vorba despre ansamblurile care formează angrenajul, dar şi despre toate celelalte ansambluri, de la canalul de alimentare până la echipamentul de tocare. La dezvoltarea noii combine cu rotor axial dublu, John Deere nu a redimensionat doar ansamblurile de treierat şi tăiere, ci şi toate celelalte ansambluri care determină performanţa, pentru asigurarea unei eficienţe maxime. Obiectivul acestui proiect constructiv a fost de a obţine o stabilitate maximă a performanţei combinei, în condiţii de recoltare îngreunate, cu setări ale combinei pe cât posibil neschimbate, începând cu punctul de rotaţie identic la transportatorul înclinat şi tamburul de alimentare, pentru a menţine tot timpul acelaşi unghi de avans faţă de rotori. Aceasta include şi un concept nou de tracţiune, cu curea, care permite o lăţime de transport de 3,5 m, cu o lăţime maximă actuală a canalului de 1,72 m şi anvelope frontale de 710. Conceptul de treierat şi separat a rotorului axial dublu a fost conceput pentru un debit maxim de paie şi stabilitate a performanţei. Mai ales în timpul curăţării, se acordă o mare atenţie evacuării fluxurilor mari de aer, inclusiv prin tehnica de distribuţie a paielor, pentru a minimiza presiunea din spate a aerului şi a maximiza astfel separarea aerului. Pe echipamentul de tocare, optimizarea se încheie cu înlocuirea protractorilor cu aşa-numitele lame „dinţate” cu un efect de flux de aer al bilei de golf, pentru a maximiza volumul de aer. Proiectarea generală include toate măsurile tehnice cunoscute în prezent, pentru maximizarea eficienţei unei combine, ceea ce conduce la reducerea aportului şi la maximizarea performanţei treieratului şi, deci o, la eficienţă economică.

Maschinenfabrik Bernard Krone GmbH

Îndepărtarea automată a sforilor pentru maşini de brichetat staţionare Premos

Paiele de cereale, rapiţă şi porumb sunt produse foarte cerute în sectoarele agricol şi industrial. Produsele finite pot fi granule/peleţi, paie scurte şi făină de paie. Recuperarea, transportarea şi depozitarea sunt adesea realizate sub formă de baloţi pătraţi de diferite dimensiuni, care trebuie refragmentaţi pentru prelucrarea ulterioară. În multe cazuri, firele cu care au fost legaţi trebuie îndepărtate manual, într-un mediu în care este mult praf. Folosind staţionar maşina de brichetat Premos, pot fi îndepărtate automat firele baloţilor mari, prin tăiere, tragere şi reînfăşurare, după care sunt aşezate într-un recipient, fără să mai fie necesară munca manuală. Pe partea inferioară a balotului, un cuţit triunghiular taie firele. În partea superioară, o greblă trage sârma şi o direcţionează către un fus cu angrenaj hidraulic. Firul se înfăşoară pe fus, după care este aşezat într-un recipient. Modificările necesare ale procedeului se fac folosind o telecomandă. Marele beneficiu pentru client este siguranţa la locul de muncă, uşurinţa în utilizare, munca mai uşoară şi eficienţa economică.

Maschinenfabrik Bernard Krone GmbH

EasyCut F 400 CV Fold

Legea privind înscrierea în circulaţie limitează lăţimea maximă de transport autorizată pentru utilaje montate la 3.00 m. Aceasta înseamnă că lăţimea maximă de lucru a cositoarelor frontale cu disc şi lame este limitată la max. 3,20 m. 3,2 m adâncime de lucru este relativ puţin, pentru a permite rezultate satisfăcătoare. De altfel există riscul ca pneurile, trecând peste iarbă, să lase fâşii de iarbă netăiate.

Noua cositoare cu disc rabatabil Krone EasyCut F 400 CV Fold cu preparator şi lăţime de lucru de 4,00 m oferă toate avantajele unei lăţimi de lucru mai mari în câmp, atunci când folosiţi combinaţii de tăiat iarba (frontal, în spate, fluture,) pe suprafeţe înclinate şi la deplasarea în curbă. În felul acesta, apar suprapuneri care elimină benzile de vegetaţie. Pentru deplasarea pe căile rutiere, cele două discuri exterioare de tăiere se rotesc înapoi, folosind un echipament pliabil, aşa încât se asigură o lăţime mai mică de 3,00 m. Confortul maxim este asigurat datorită plierii hidraulice din cabina tractorului, în condiţii de siguranţă sporită pe căile rutiere, constituie un avantaj suplimentar al conceptului. Datorită lăţimii mari de lucru a cositoarei frontale, nu este necesară utilizarea senzorilor şi a comenzilor complexe pentru cosirea fâşiilor – deoarece este o tehnologie suplimentară, care implică costuri mai mari, fără a creşte eficienţa reală a procesului. Se evită formarea de fâşii aplatizate şi se îmbunătăţeşte calitatea muncii.

LEMKEN GmbH & Co

iQblue connect

Prin integrarea TIM (Tractor Implement Management) în standardul ISOBUS, datele colectate de senzor pe echipamentul accesoriu pot fi utilizate în comenzile tractorului sau maşinii agricole ataşate. Mai multe echipamente şi tractoare mai vechi, care permit utilizarea ISOBUS, colectează datele necesare, dar nu fac posibilă utilizarea acestei funcţii de control la nivel de hardware şi software. iQblue connect este un modul portabil, adaptabil, pentru diferite mărci, care permite automatizarea funcţiilor echipamentelor, pe baza ISOBUS, cu ajutorul căruia funcţiile TIM pot fi implementate simplu şi în mod economic conform celui mai recent standard AEF. Astfel este posibil ca mişcările echipamentelor să fie coordonate în mod automatizat, prin intermediul tractorului. iQblue connect are un receptor GPS, o conexiune radio mobilă şi o interfaţă cu platforma de schimb universal de date agrirouter. Totodată, există o conexiune de date mobile integrată, pentru a include dispozitivele în documentarea digitală. Printr-o interfaţă uniformă, sistemul poate fi utilizat simplu şi fără instrumente într-unul dintre echipamente, iQblue connect configurându-se în mod autonom pentru noul dispozitiv. Extinderea modulului cu kituri de instalare specifice dispozitivului permite automatizarea funcţiilor diferitelor echipamente, inclusiv a celor pur mecanice. iQblue connect poate fi, de asemenea, instalat ulterior şi pe echipamentele existente, utilizând angrenajele existente. iQblue connect face astfel posibilă acoperirea unui număr mare de aplicaţii în domeniul echipamentelor agricole. Producătorul prezintă diferite modalităţi de utilizare, cum ar fi pluguri, cultivatoarele sau pregătirea terenului pentru însămânţare.

Naio Technologies, Franţa

Dino – autonomous robot and precision weed controller

Robot autonom pentru recunoasterea precisă a buruienilor

Cea mai mare provocare în combaterea mecanică a buruienilor este eliminarea buruienilor din rândurile pe care sunt cultivate plantele (între plantele de cultură). Dacă în procedurile de producţie nu se folosesc erbicide, înseamnă că plivirea se va face manual, cu un efort de muncă ridicat. Robotul Dino, în combinație cu echipamentul de precizie, pentru combaterea buruienilor, este primul dispozitiv de sine stătător, utilizabil la tăierea mecanică în rândurile de salată. Mașina localizează salata aflată dedesubt și activează două cuțite electrice, care realizează apoi plivirea între culturi. Suplimentar este întocmită o hartă digitală, care poate fi folosită și la recoltare.

Cu această tehnologie, producătorii pot reduce costurile cu plivitul manual. Robotul Dino, în combinație cu dispozitivul de plivire de precizie, constituie o alternativă la versiunea montată pe tractor, reducându-se sarcina, ceea ce conduce la mai puţină compactare și la asigurarea unei mai mari siguranțe în exploatare.

CNH Industrial Deutschland GmbH, New Holland

CX Threshing

Componentele de treier tangenţiale sunt utilizate în principal în combinele cu scuturători şi viteze mari ale aparatului de treierat, pentru a maximiza separarea boabelor. În caz contrar, pierderile aparatului de treierat cresc prea mult din cauza separării gravitaţionale. Această metodă de utilizare reduce însă calitatea bobului şi creşte nivelul fonic al aparatului de treier

De la dezvoltarea sistemului de treierat specific, cu palete, New Holland a segmentat pentru prima dată paletele pe toată lăţimea şi le-a dispus într-o configuraţie contrară unele faţă de celelalte. Această configuraţie permite o treierare cu mai multă continuitate, cu impact redus şi frecare crescută. Aceasta măreşte posibilitatea de separare a boabelor şi deci performanţele treieratului. Tamburul de treierat primeşte produsul de pe transportatorul înclinat, în mod mai uniform, iar zgomotele tipice de preluare abia dacă se mai aud. Momentul de inerţie este mărit de bătătort care este mai greu, ceea ce reduce vârfurile în exploatare. În plus, în combină este aspirat mai mult praf. De asemenea, şinele de ghidare din oţel inoxidabil ale postbatătorului sunt acoperite pentru prima dată cu un strat PU. Acest material mai moale produce un impact mai elastic asupra boabelor reziduale, ceea ce reduce spargerea acestora.

Datorită inovaţiilor din domeniuli tehnologiei de treierat şi separare CX, New Holland creşte performanţa de treierat şi calitatea muncii şi, prin urmare, rentabilitatea combinei.

CNH Industrial Deutschland GmbH, New Holland

Concept inovator de propulsie pentru prese de balotat mari HD

Pentru presele mari de balotat cu o eficiență de compactare foarte mare, sunt necesare mase centrifuge și / sau forțe centrifuge corespunzătoare. Pentru ca la pornirea unei astfel de prese să evităm oprirea tractorului sau arderea prizei de putere, sunt necesare strategii speciale.

Pentru pornirea presei, se folosește un sistem de sprijin, hidraulic, cu o ofertă de cuplu modestă sau o schimbare a vitezei prizei de putere de la 540 la 1.000 de rot/min. În colaborare cu Walterscheid, CNH a dezvoltat un nou concept de acționare, în care transmisia – în funcţie de momentul rotaţiei/cuplul tractorului – trece la viteza dorită a volantului cu ajutorul unei „funcții Power Shift”. Astfel se pot realiza viteze mai mari ale volantului și, prin urmare, o eficiență de presare mai mare la o masă mai redusă şi o dimensiune mai mică a roții. Din punct de vedere tehnic, funcția de schimbare a transmisiei este asigurată de ambreiajele cu mai multe discuri răcite în interior. O frână cu mai multe discuri răcite intern, integrată tot în cutia de viteze, oprește, respectiv frânează pistonul de presare în poziția optimă de pornire și are funcția suplimentară de frână de urgență care imobilizează pistonul în 8 secunde. Întrucât volantele nu mai sunt frânate în zona murdară și prăfuită ca înainte, nu există un risc ridicat de incendiu.

Comanda inteligentă permite şi selectarea modurilor de serviciu necesare. Noul concept de transmisie la presele pentru baloţi mari înlesneşte pornirea masei mari a volantului și protejează astfel tractorul și priza de putere. Frâna integrată în transmisie asigură o frânare mai sigură, reducând în același timp în mod evident riscul de incendiu.

CNH Industrial Deutschland GmbH, New Holland

Sistem de control pentru presă la tractorul T7

Pentru presele mari de balotat cu eficiență de transport şi compactare foarte mare, motiv pentru care au o importantă mare în agricultură. Datorită forţelor mari inerţiale şi de presare, aceste prese induc vibraţii care generează mişcări puternice ale capului, asemănătoare gestului afirmativ, care îl afectează pe operatorul tractorului.

Pentru a reduce acest efect al vibraţiilor, se poate selecta un mod de presare pentru seria de tractoare New Holland T7. În felul acesta, se modifică setarea suspensiei punții din față și crește panta curbei de control în placa motorului. Acest lucru împiedică înclinarea unității tractor-utilaje, se decuplează sistemul și se obţine o reducere considerabilă a disconfortului generat de vibrații. În acest scop, nu este necesar un hardware suplimentar. Sistemul pasiv este compatibil și cu prese ale altor producători.

Această tehnologie, special concepută pentru reducerea activă a vibrațiilor, este un ajutor considerabil pentru sănătatea și performanța operatorului tractorului.

Pfanzelt Maschinenbau GmgH

Protective screen for tracked forestry tractors

Umbrela de protectie a persoanelor la tăierea crengilor

La tăierea de arbori şi mai ales de copaci cu procent ridicat de materie moartă, există un pericol pentru operatori, cauzat de căderea crengilor şi părţilor de coroană.

Noul echipament de protecţie pentru persoane, „umbrela”, este atașată la un tractor forestier pe șenile Moritz și se desface prin acţionare hidraulică, atunci când tractorul este în faţa copacului. „Umbrela” se înfăşoară în jurul copacului, la 2 m deasupra solului, pentru a proteja persoana, în special în faza de pregătire a tăierii arborelui. În acelaşi timp, hidraulica tractorului poate fi folosită în procesul propriu zis de tăiere efectivă, pentru care „umbrela” este deschisă unilateral. Faţă de soluțiile de până acum, cu „acoperişul” forwarderului, ca protecţia deasupra operatorului, acesta nu se va mai afla acum sub un braţ protector de macara, iarcosturile de folosire a recoltatorului/echipamentului de recoltare este mai redus faţă de cel care se creează cu un forwarder.

În condiţiile în care creşte cantitatea de lemn mort în pădurile de foioase ca urmare a schimbărilor climatice, “umbrella” poate asigura îmbunătăţirea protecţiei operatorului în activitatea forestieră. Chiar dacă va trebui luată în considerare, eventual, necesitatea ieşirii de pe drumurile pe care se deplasează echipamentele de transport, sistemul este o ofertă care poate, în mod eficient și relativ rentabil, să îmbunătățească securitatea muncii.

Precision Planting LLC, USA

SmartDepth

Până la această dată, adâncimea optimă de plasare a semințelor pentru anumite condiții oferite de sol era estimată, iar pe această bază era reglată mașina agricolă. În cazul în care condiţiile de umiditate a solului se schimbă în timpul însămânțării, mașina nu are capacitatea de a reacționa automat și în timp real la aceste condiții modificate.

SmartDepth permite controlul automat și precis al adâncimii de însămânțare la o semănătoare de precizie, pornind de la proprietățile solului, cum ar fi umiditatea acestuia. Utilizatorul definește o serie de adâncimi de semănare, adică o adâncime minimă și maximă, stabilindu-se şi o valoare minimă a umidității solului. În timpul însămânțării, umiditatea solului din stratul de sol în cauză este înregistrată și furnizată în timp real de un senzor, iar adâncimea de semănat este crescută eventual automat cu ajutorul unui dispozitiv de acţionare (actuator) electric, pentru a asigura o umiditate suficientă pentru semințe.

Prin reglarea automată a adâncimii de însămânțare bazată pe umiditatea solului se asigură condiţii de germinare și răsărire uniformă, ceea ce conduce la dezvoltarea unei culturi mai omogene. În mod special se adaptează plantele la condiţiile de sol în schimbare, în cadrul aceleiași culturi și sunt reduse riscurile corespunzătoare germinării. Deoarece nu este necesar să avem în vedere un plus de seminţe/răsad, ca rezervă, pentru situaţiile în care unele dintre seminţe nu vor germina, rezultă că se face şi economie la cantitatea de seminţe.

Rauch Landmaschinenfabrik GmbH

Sistemul de control HillControl

Deși este posibilă schimbarea distribuției îngrășământului pe distribuitoarele cu disc, variind schimbarea punctului de distribuţie, viteza de rotație a discurilor și cantitatea de dozare, nu există încă vreun sistem care să permită compensarea deviaţiei intervalului de proiecție și a curbei de proiecție pe suprafeţe în pantă. Soluțiile actuale încearcă să reducă la minimum schimbarea punctului de distribuţie când se aplică îngrășământul pe versanți, alegându-se o înălțime mică de cădere între unitatea de măsurare și discul de lansare ori forțând pe cât posibil aducerea îngrășământul pe discul de lansare. Totodată, profilul de distribuire pe discurile de distribuire poate fi înregistrat, folosind sisteme de măsurare pe bază de radar și, dacă este necesar, corectat în timpul aplicării îngrăşământului.

Sistemul de control „HillControl” de la Rauch este un software care, împreună cu un senzor de înclinare și de viteză de pe distribuitoarele cu disc, îmbunătățește precizia distribuției la aplicarea îngrășământului, în special pe terenurile deluroase, schimbând punctul de distribuire, viteza discurilor și dozajul. Astfel, prin adaptarea controlată a punctului de distribuţie poate fi controlată devierea curbei de răspândire.

Sistemul de control HillControl îmbunătățește considerabil precizia distribuirii atunci când utilizați distribuitoare cu disc dublu, în special pe terenuri abrupte (vârf de deal, baza văii/depresiunii). În plus, supradozajul și subdozarea sunt, de asemenea, reduse la traversarea versanților și la străbaterea unei zone depresionare.

Rauch Landmaschinenfabrik GmbH

Sistem de dozare MultiRate

La sistemul de dozare MultiRate pentru dispersoare pneumatice de la firma Rauch organele de dozare ale fiecărui orificiu de dispersare a îngrăşământului sunt angrenate independent unele de altele, reglabile fără trepte, continuu, şi acționate electric.

Unitatea electrică cu o tensiune de 48 V permite timpi de reglare foarte scurţi și, prin urmare, asigură o variație rapidă a cantității de îngrășământ, inclusiv pe direcția de deplasare. Distribuirea îngrășămintelor poate fi variată în benzi de 1,2 m lățime, pe direcția de deplasare, ceea ce oferă o rezoluție spațială semnificativ mai mare în comparație cu posibilitățile anterioare. Când aplicarea îngrăşământului se face  în conformitate cu un tabel de aplicare, valorile implicite sunt aplicate mai precis, iar la distribuire în colțuri și curbe, supradozajul și subdozarea sunt reduse considerabil. Răspândirea la limită poate fi, de asemenea, optimizată prin reglarea debitului la orificiul de ieșire a îngrășământului, coroborat cu o placă de orientare a pentru distribuirea îngrăşământului.

Sistemul de dozare MultiRate economisește îngrășământ, plantele sunt alimentate conform necesarului, iar aportul de nutrienţi în ape și în apa freatică se reduce. În plus, chiar și la lățimi de lucru de până la 36 m, biotopurile mici pot fi evitate la efectuarea fertilizării într-o singură aplicare.

Robert Bosch GmbH

NEVONEX

Inovaţie dezvoltată împreună cu:

Topcon Agriculture, pavilionul 11, stand C10f și pavilionul 15, stand H27 RAUCH, pavilionul 11 ​​stand C10e și pavilionul 9, stand D20 ZG Raiffeisen eG, pavilionul 11, standul C10g BASF Digital Farming, pavilionul 11, stand C10b și pavilionul 15, stand G48 LEMKEN, pavilionul 11, stand C10c și pavilionul 15 stand A42 Pessl Instruments, pavilionul 11, stand C10d și pavilionul 15, stand D53 Amazone-Werke, pavilionul 11, stand C10a și pavilionul 9, stand H19 Syngenta Crop Protection LLC, pavilionul 11, stand C10h

Inovațiile continue în agricultură au dus la apariția unui număr mare de echipamente inteligente, constând în vehicule, recoltatoare, senzori și software. Astfel, echipamentele pot fi conectate și utilizate în mod fiabil prin intermediul standardului ISOBUS. Continuă însă să lipsească un sistem deschis, ca bază, care să permită nu doar integrarea datelor, ci și, mai ales, integrarea logicii și cunoștințelor în echipamente.

NEVONEX este o platformă deschisă – ca un sistem de operare – pentru dezvoltarea de programe (FEATURES) pentru maşini agricole noi sau existente. Provenind din industria automobilului, NEVONEX se bazează pe o tehnologie fiabilă și protejată faţă de încercările de influenţare din exterior (hacking), beneficiind de criptare end-to-end. Programe asemănătoare aplicaţiilor/apps (FEATURES) pot fi executate direct pe mașinile agricole, pentru aceasta având nevoie numai de un controler adecvat și de înregistrarea pe platforma NEVONEX. Gestionarea integrată a interfeței permite accesul facil prin intermediul ISOBUS sau prin semnale proprii.

Caracterul inovator al acestui produs rezultă din faptul că definește interfețe universale, oferă accesul sigur şi fiabil pentru citire şi control, concentrând totodată expertiza acumulată în domeniul tehnicii agricole și în sectoarele care se află în amonte și în aval de acesta.

ROPA Fahrzeug und Maschinenbau

Potato squeezer / Strivitor de cartofi

Există o problemă, care poate fi descrisă drept complexă, la culturile de pe terenuri cultivate anterior cu cartofi, mai ales când perioadele de îngheț devin din ce în ce mai rare în timpul iernilor calde: apariţia cartofilor „voluntari”.

Noua “presă” de cartofi este primul sistem care se bazează pe două pneuri acționate hidraulic la viteze diferite, acestea strivind cartofii care pătrund între ele. Dacă sunt cartofi mai mari, cele trei cuţite fixate în unghi înclinat pe una dintre anvelope taie cartofii mari în bucăți înainte de strivire. Utilizarea combinată a cuțitelor și a anvelopelor face ca presarea să fie foarte eficientă, deoarece spațiul îngust nu se modifică în funcţie de diferitele mărimi ale cartofilor. Pentru performanțe fiabile și funcționare silenţioasă, unitatea este echipată cu protecție împotriva șocurilor, prin dotarea cu arcuri, pentru cazurile în care în cale apar pietre sau alte corpuri străine, precum şi cu un system de reglare separate a rotaţiei celor două anvelope.

Noul strivitor de cartofi permite distrugerea tuberculilor, după separarea mecanizată, resp. manual a cartofilor, reducându-se astfel potențialul de supraviețuire pe terenul pe care s-a renunţat la cultivarea cartofului. Datorită sistemului modular de construire a masinilor de recoltat Ropa, “presa” de cartofi poate fi modernizată prin adăugarea acestei inovatii.

ROPA Fahrzeug und Maschinenbau

R-Connect Monitor

Tehnologiile cu camere digitale deschid o gamă largă de posibilități în agricultură, pentru monitorizarea proceselor, documentare şi – în perspectivă – pentru aplicații de teleasistență / service (Remote services). În acest context, firmele ROPA și Grimme au dezvoltat soluții inovatoare pentru recoltatoare de sfeclă și cartofi.

„SmartView” de la Grimme este soluţia gândită mai ales pentru monitorizarea proceselor de pe maşina de recoltat cartofi, inclusiv pentru utilizarea şi interacţiunea persoanelor implicate în procesele de recoltare şi operare a echipamentelor. Sistemul dispune de funcţie zoom, live slow motion și configurare individuală a imaginilor pe afișajul multi touch, ceea ce îmbunătățește monitorizarea fluxului la recoltare și elimină necesitatea reglării manuale a camerelor. „Monitorul R-Connect” de la firma ROPA asigură documentarea inteligentă şi complet automată, în imagini, a recoltei de sfeclă, fiind integrat în portalul R-Connect de gestionare interconectată, agricolă și logistică. Imaginile pentru monitorizarea recoltei de sfeclă înainte de recoltare, precum şi la banda de descărcare, în vederea asigurării controlului de calitate pe timpul recoltării, împreună cu alte date înregistrate de echipament, cât şi cu comanda de recoltare sunt disponibile în modul online, permiţând asistarea operatorului de la distanţă.

Cele două produse constituie un prim pas spre reglarea maşinilor de recoltat în mod complet automatizat. Pe lângă posibilitatea de optimizare online a procesului de recoltare, se poate face economie la costuri inutile (de aducere) pentru întreţinere, iar prin logistica modificată se poate îmbunătăţi  calitatea sfeclei livrate pentru procesare.

Rostselmash, Rusia

Sistemul de vizibilitate nocturnă RSM

Lucratul noaptea, cu maşinile agricole, prezintă avantaje calitative faţă de procedurile aplicate ziua, printre altele datorită temperaturilor mai scăzute, ca în cazul protecţiei chimice a plantelor. Pe de altă parte, există şi riscuri, fiindcă, în ciuda reflectoarelor moderne şi performante, spaţiul vizibil ziua este luminat doar parţial, astfel încât există riscul de a recunoaşte (prea) târziu piedici sau persoane. La fel ca în cazul sistemelor din domeniul automobilului, „sistemul de vizibilitate nocturnă RSM”  foloseşte – pe lângă spectrul vizibil – spectrul IR apropiat al tehnologiei fotografice, bazată pe siliciu şi foarte convenabilă. Spre deosebire de camerele costisitoare, de termoviziune, acest sistem poate fotografia la distanţă mai mare, aşa încât nu este necesar să fie fixată afară, pe maşină, unde există pericolul să se murdărească. Prelucrarea preliminată electronică şi algoritmii sistemului RMS permit o sensibilitate ridicată în condiţii de intensitate redusă a luminii. Astfel, această tehnologie poate fi folosită noaptea, pentru iluminarea standard a tractoarelor, asigurând vizibilitatea între 250 şi 1.500 metri, cât şi viteze de lucru mai mari – în condiţiile îmbunătăţirii cunoaşterii persoanelor şi piedicilor. Imaginea camerei principale care priveşte în faţă şi se află în cabină, este proiectată pe parbriz, iar imaginile camerei orientată lateral sunt redate pe un monitor. Cu RSM Night Vision, operatorului vehiculului poate „vedea” piedici sau persoane din jurul său, chiar dacă ochiul uman nu ar putea vedea toate acestea în mod normal.

Samo Maschinenbau GmbH

VarioCHOP

În prezent, dispozitivele și elementele de tocare sunt cel mai adesea reglate mecanic și în stare staționară. Aceste procese de ajustare sunt foarte complexe și consumă mult timp, ceea ce înseamnă că, în practică, nu există o reglare optimizată. Sistemul VarioCHOP este un polizor sau elemente de măcinare cu o lățime de lucru variabilă, care poate fi reglat cu ușurință din cabina tractorului. VarioCHOP permite adaptarea rapidă la diferite condiții de teren, culturi, evenimente meteorologice, stadiile de eroziune și creștere. Sistemul funcționează cu un timp de reacție de aproximativ 5 secunde și poate fi proiectat pentru morile de până la 99 de rânduri. Cinematica mecanică a fiecărui element de tăiere este condusă de un cilindru hidraulic de precizie care este cuplat la un senzor de unghi de direcție robust. Aceasta înseamnă că lățimea optimă a curelei de șlefuire poate fi reglată din cabina tractorului și că este întotdeauna posibilă obținerea unei distanțe perfecte de la recoltă între prima și ultima trecere de șlefuire. Pasajele din buruiană mecanică pot fi astfel optimizate considerabil, dar marele avantaj practic constă în primul rând în economisirea timpului considerabil în timpul instalării morii. Alte cuplaje cu sisteme de camere disponibile comercial în favoarea controlului automat al lățimii de bandă sunt un alt avantaj practic.

Samson Agro A/S, Danemark

NPK-Sensor

Datorită cerințelor legale sporite pentru aplicarea precisă a îngrășămintelor organice lichide, o analiză precisă a ingredientelor importante pentru fertilizare joacă un rol special. Pentru prima dată, Samson propune un sistem de azot, fosfor și potasă pentru gunoi de grajd bazat pe un senzor de rezonanță magnetică nucleară (RMN) pentru determinarea conținutului de nutrienți ai gunoiului de grajd. Acest lucru face posibilă analiza elementelor constitutive ale suspensiei fără a fi necesară o calibrare dependentă de o matrice. Senzorii pe bază de RMN promit mai puține erori în analiza gunoiului de grajd. Primele comparații ale laboratoarelor arată deja o bună corelaţie cu valorile de laborator.

Vaderstad GmbH

Sistemul WideLining

Cărările pentru utilaje în culturile în rânduri permit utilizarea unor anvelope cu balonaj mare pentru  protecția a solului în vederea aplicării ulterioare a îngrășămintelor sau a tratamentelor fitosanitare. În practică, lățimea dintre rândurile însămânţate, de 75 cm, permite inițial utilizarea de anvelope înguste, dar numai pentru măsurile următoare. Soluțiile anterioare necesită distanțe practic diferite de rânduri însămânţate sau se bazează pe crearea unei fâşii pentru circulaţia cu vehicule cu pneuri, având lățimea dorită, prin dezactivarea mecanică sau hidraulică a rândurilor semânate.

Sistemul WideLining del Väderstad permite pentru prima dată controlul cărârilor tehnologoice la semântul culturilor prăşitoare. Astfel, mutarea automată a rândurilor de semănat face posibilă obținerea unei lățimi a fâşiei de 105 cm pentru fertilizare ulterioară cu gunoi de grajd lichid, fără a întrerupe rândurile semănate, fără a pierde spațiu valoros şi, deci, fără a reduce productivitatea. Cele trei rânduri însămânţate, situate central, în spatele tractorului, sunt deplasate hidraulic de la 75 cm la 60 cm, creându-se o fâşie pentru vehiculele cu anvelope late, fără ca rândurile învecinate să aplice mai multe semințe, în condiţiile în care vitezele de deplasare sunt de 12 km/h sau mai mult.

Prin sistemul WideLining, Väderstad permite crearea de rânduri corespunzătoare, destinate vehiculelor cu pneuri, de 105 cm, pentru anvelope de protecție a solului,  în locul fâşiei de 150 cm lăţime, aşa cum apar atunci când se efectuează fertilizarea organică, în locul lățimii obișnuite a şirului, respectiv de 150 cm, aşa cum se creează după oprirea agregatului, dacă distanţa dintre rânduri  este de 75 cm. În acelaşi timp, este evitată o dozare mai mare la rândurile vecine și, deci, crearea unor raporturi de spaţiu inegale în direcţie longitudinală și transversală, prin închiderea unor rânduri însămânţate.